Velkalaivan talkoissa

Hallitus on palannut rasismikohujen täyteiseltä kesälomaltaan tositoimiin. Rasismista ei enää tarvinne puhua, onhan nyt saatava jo hyvä hallitusohjelma keskusteluun. Ja kuinka hyvä se onkaan! Nyt alkaa velkalaiva kääntyä ja kaikki osallistuvat talkoisiin. Ne kuulemma ovat taas käynnissä. Ne kuuluisat talkoot, joita jo Sipilä aikanaan hehkutti, mutta joihin osallistuminen unohtuikin hyvätuloisten osalta. Nyt on kuulemma toisin.

Talkoisiin osallistuvat tietysti jokainen kykyjensä mukaan. Hyvätuloiset saavat taas, kun muilta viedään. Ja sitä viedäänkin sitten isolla kädellä. Onhan se kuuleman mukaan oikeudenmukaista!
Leikkauksia on tulossa muun muassa asumistukeen ja työttömyysetuuksiin. Työttömyysetuuksien osalta on erityisen huolestuttavaa lapsikorotusten poisto. Se iskee juuri niihin, joiden usein ylisukupolvisestikin periytyvä köyhyys tulisi saada katkaistua; lapsiperheisiin. Lapsi ei ole syyllinen vanhemman työttömyyteen, joten hinta on kova. Mutta kun on hyvä hallitusohjelma ja velkalaiva käännettävä, niin tokihan lastenkin täytyy osallistua.

Ja eihän lapsi ole syy olla menemättä töihinkään. Tämän tietää meille kertoa tuore miljonäärikansanedustaja Noora Fagerström (kok). Ilmeisesti jokainen pikkulapsen vanhempi on työtön ihan lapsen varjolla, vaikka töihin täytyy nyt saada jokainen kotona lekotteleva suomalainen. Vain työtä tekemällä saadaan velkalaiva oikeasti kääntymään. Koska työtön on lähtökohtaisesti laiska ja haluton työskentelemään, on nyt jokainen kannustettava töihin. Kannustimena toimii siis erinomaisesti tukien leikkaaminen.

Talkoot töissäkin

Samaan aikaan kun työtön ja pienituloinen talkoilee, on työelämässäkin omat talkoonsa. Nämä talkoot koskevat erityisesti naisvaltaisia aloja muun muassa palkankorotuskaton myötä. Tämähän koskee niitäkin, joiden hoidettavaksi laiskojen työttömien lapset täytyy nyt heti saada.
Kokoaikaista työtäkään ei ole kaikille tarjolla, eikä Fagerström itsekään ole Jungle Juice bar-aikanaan tullut tunnetuksi kokoaikatyön tarjoamisesta. Osa-aikatyöllä ei elä, eikä sen kannustavuutta lisää ainakaan suojaosuuden poisto. Mutta rahat pois vaan, kyllä se nälkä saa kokoaikaiset työpaikat ilmaantumaan.

Tokihan talkoissa työelämää täytyykin vetää tiukemmalle, liian mukavaa ei talkoilu saa olla. Lakko-oikeutta rajoitetaan ja kovaa vastustusta herättänyt potilasturvallisuuslakikin tullaan toteuttamaan. Laki oli voimassa tammikuun 2023 loppuun, mutta siihen ei tämä hallitus sitä siis aio jättää. ”Potkulaki” tulee tuomaan epävakautta työsuhteisiin, kun irtisanomiseen riittää tulevaisuudessa ”asiallinen” syy.

Maahanmuuttajien osalta tilanne muuttuu vielä pahemmaksi, kun uusi työpaikka tulee löytyä kolmen kuukauden sisällä työnantajan asiallisen syyn löytämisestä. Mutta tukia leikkaamalla ne kuulemma löytyvät, joten ei liene hätää. Ne ovat vain ne miljonäärit, jotka muuttavat heti pois Suomesta, jos joutuvat osallistumaan. Työntekijöiden pako maasta estetään paikallisen sopimisen lisäämisellä. Se takaa sellaiset palkat, ettei poismuuttoa ole varaa harkitakaan.

Onneksi rikkaatkin osallistuvat talkoisiin

Kaiken tämän epävakauden rinnalla on onneksi hyvätuloisten veronalennukset lämmittämässä. Ainakin ministerien omia taskuja, sillä he ovat hyötyjiä näissä veronalennuksissa. Työtä tekevä suomalainen sen sijaan saa alkaa jännittämään, kuinka helposti asiallinen syy löytyy ja miten selvitä kohonneista elinkustannuksista palkkaa täydentävien tukien leikkausten kanssa. Mutta kuuleman mukaan tosiaan hyvätuloisetkin osallistuvat velkalaivan kääntämiseen, joten jännittäkööt muut selviytymisensä puolesta.

Todellisuudessa velkalaivalla velanotto jatkuu yhä kiihkeämpänä ja samalla valtion tuottavaa omaisuutta myydään. Se tulee osaltaan lisäämään velanoton tarvetta tulevaisuudessakin. Velkalaivan kääntämisen sijaan edessä taitaakin olla jäävuori.

Mutta näin Suomi saadaan kuntoon. Unohtivat vissiin vain sanoa, että tähtäimessä on lunastuskunto.

Kommentit

Jätä kommentti