Miksi viha vetoaa?

Uudellamaalla eletään mielenkiintoisia aikoja. Uusin gallup kertoo perussuomalaisten noususta, samoin kuin nuorten varjovaalien tulokset. Nousussa on puolue, jonka vaalikampanja on ollut avoimen rasistista, ilmastonmuutoksen kieltävää ja muiden puolueiden ehdokkaita halventavaa. Olen muiden puoluetoverieni ohella siivonnut mainoksistani pois kymmeniä rasistisia, valheellisia ja jopa herjaavia kommentteja. Viha nostaa päätään yhä korkeammalle.

Miksi viha vetoaa? Keskustelin juuri isäni kanssa, joka totesi vihan olevan naapurimaammekin kantava voima. Viha, joka kohdistuu muihin ja jota iskostetaan mieliin heti pienestä pitäen. Oma ylivertaisuus nähdään oikeutuksena vihata muita. Olemme kai me kuitenkin sitä parempia?

Kun gallupien kärkipaikoilla komeilee puolue, jonka koko olemassaolo perustuu omaan paremmuuteen ilman mitään pitävää perustaa, on väkisinkin oltava huolissaan. Oma ylivertaisuus on oikeutus vihata meilläkin. Vihan kohteena ovat vähemmistöt, maahanmuuttajat ja kaikki me asiasta eri mieltä olevat. Viha on helppo tunne herättää, eikä sen punaisen sumun takaa ole kykyä nähdä asioita laajemmin. Puhumattakaan siitä, että vihan vallassa oleva perehtyisi asioihin. Vihan vallassa oleva ei suostu näkemään mitään muuta kuin oman totuutensa. Hänet on helppo puhua vihaamaan levittämällä populistisia, totuudenvastaisia väitteitä. Juuri sellaisia, jotka ovat omiaan saamaan vihan leimahtamaan.

Viha ei välitä kohteestaan. Julkisia palveluita uhataan leikata, koska rasismi ja viha eivät salli apua vääränlaiselle ihmiselle. Julkisiin palveluihin osuvat leikkaukset osuvat kaikkiin. Hyvinvointivaltiota viha rapauttaa, sillä lähimmäisenrakkaus ei vihan vallassa olevalle ole tuttu käsite.

Minkälaista elämää sinä, vihaaja, elät, kun viha syö sinua jatkuvasti? Mitä tapahtuu, kun päädytkin itse vihan kohteeksi? Kuka välittää sinusta? Kuka huolehtii siitä, että yhteiset ponnistelumme hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi ovat sinua varten, kun vihan vallassa halutaan vain leikata niistäkin?

Ihmisarvo ja sen kunnioitus ovat pelissä näissä vaaleissa, sillä viha ei niistä välitä. Jokainen meistä on kuitenkin arvokas ja jokaista tarvitaan. Jokainen myös ansaitsee apua sitä tarvitessaan, jokaisella on oikeus elää ihmisarvoista elämää.

Ollaan vastavoimana vihalle, ihan jokainen. Meidän on pystyttävä parempaan. 

Kommentit

Jätä kommentti