Kyllä markkinat hoitaa

Attendo järkytti jälleen ikäihmisiä, tällä kertaa Kuopiossa. Vain kolme vuotta sitten valmistuneen senioritalon asukkaiden vuokrasopimukset irtisanottiin asukkaille yllätyksenä. Ja jotta tilanne ei olisi tarpeeksi ikävä, oli yksi asukkaista jo aiemmin tullut häädetyksi Mehiläisen senioriasunnosta. Nyt tämä asukas joutuu jättämään samassa rakennuksessa Attendon hoivakodissa asuvan miehensä. Mutta mitäs ihmisistä, kun voittoa ei tule tarpeeksi.

Attendo on vuokrannut tyhjillään olevia senioriasuntoja opiskelijoille. Miksi tämä ei riitä tuloksi Attendolle? Koska nuoret eivät tarvitse seniorien tapaan erikseen talossa tarjolla olevia ostopalveluita. Ei siis tarpeeksi tuottoa kuitenkaan. Hoiva on bisnestä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita on viime vuosikymmenen aikana annettu yhä enemmän yksityisten palveluntuottajien käsiin. Samalla omaa julkista tuotantoa on vähennetty, koska yksityinen hoitaa paremmin ja halvemmalla. Tai ainakin kuulemma näin. Halvemmalla on kuitenkin mahdotonta saada laatua, sillä henkilöstöä on oltava aivan yhtä paljon kuin julkisellakin ja tukipalvelutkin on yksityisenkin järjestettävä. Palkat eivät ole niin paljon pienemmät yksityisellä, että henkilöstön palkkakulujen pienempi määrä kattaisi yksityisen tekemän voiton. Kulujen lisäksi kun sitä voittoakin on saatava. Eivät yksityiset palveluntuottajat tuota palveluita hyvästä sydämestään, vaan voittoa tehdäkseen. Kyse on kuitenkin – edelleen – bisneksestä.

Attendo ilmoitti, ettei missään nimessä olisi tehnyt tätä päätöstä ellei kunnalla olisi senioriasuntoja myös tarjolla. Vaikuttaakin siltä, että yksityisten palveluntuottajien on helppo heittää hanskat tiskiin, koska julkinen sektori on aina loppupelissä vastuussa. Niin on muuten yksityisten palveluiden laadun valvonnastakin; vastuu kaatuu aina julkiselle sektorille.

Markkinat hoitaa, mutta vain niin kauan kuin se tekee voittoa. Jos voitto jää liian pieneksi, markkinat heittää vastuun julkisen sektorin syliin. Kannattaako siis julkisia palveluita urakalla yksityistää ja luottaa siihen, että se kuuluisa paremmin ja halvemmin tuotettu palvelu hoidetaan, vaikka yksityistä ei sitten kuitenkaan sattuisi liian vähäisten voittojen myötä huvittamaan?

Kommentit

Jätä kommentti