Demokratian sankarit

Sain sähköpostiini viestin, jossa minua kiitettiin demokratian sankarina. Ehdokkaana joutuu tosiaan laittamaan itsensä likoon, avaamaan elämäänsä ja olemaan tavoitettavissa aivan eri tavalla kuin ennen, mutta olenko sittenkään se todellinen demokratian sankari?

Vaikka osani teenkin, todelliset sankarit löytyvät muualta. Jokaisen ehdokkaan taustalla on tukijoukko, joka tekee väsymättä työtä demokratian eteen. He ovat niitä sankareita, jotka pystyttävät telttoja, tarjoavat kahvia ja makkaraa räntä- tai lumisateessa ja pakkasessa ja vievät ehdokkaan ja puolueen sanomaa eteenpäin. He eivät valita, he tekevät. Ehdokkaan on helppo vain tulla paikalle, kun nämä demokratian todelliset sankarit ovat laittaneet valmiiksi paikan, johon tulla. Ilman näitä aktiivisia ihmisiä ei varmasti monenkaan ehdokkaan työstä tulisi juuri mitään.

Demokratian sankareita ovat myös ne tahot, jotka levittävät oikeaa tietoa ja taistelevat disinformaatiota vastaan. Esimerkkinä tästä on Vaalistaja, joka on näissä eduskuntavaaleissa tuottanut sekä jakanut tietoa äänestäjille siten, että se varmasti ymmärretään. Väärää tietoa on liikkeellä paljon, eikä sitä erota totuudesta ilman faktoja ja tutkittua tietoa. Tämän tiedon antaminen on mittaamattoman arvokasta. Myös politiikan käsitteiden ja puolueiden välisten erojen ja tavoitteiden esiin tuominen helposti ymmärrettävällä tavalla on korvaamatonta, sillä moni äänestäjä ei näitä asioita välttämättä tiedosta.

Demokratian todellisia sankareita ovat luonnollisesti äänestäjät. He, jotka sanovat sanansa päätöksentekijöiden valintaan. Osa äänestäjistä tutkii hyvin tarkkaan puolueiden vaaliohjelmat ja teot. He ottavat aikaa käydäkseen tapaamassa ehdokkaita ja nähdäkseen, kuka on se, jolle oman äänensä antaa. Valinta voi olla vaikea, mutta silloinkin tärkeintä on osallistua demokratian toteuttamiseen. Me olemme Suomessa onnellisia, sillä meidän ei tarvitse taistella saadaksemme äänestää ja tuoda näin mielipiteemme kuuluviin.

Kiitos siis teille, demokratian todelliset sankarit. Minä teen pienen osani ilolla, kun tiedän, että te huolehditte käytännön asioista, tiedon jakamisesta ja käytte äänestämässä.

Kommentit

Jätä kommentti