Mitä tuleman pitää

Vaalit on käyty ja kansa puhunut. Vaikka SDP onnistui kasvattamaan edustajiensa määrää kolmella, onnistuivat kokoomus ja perussuomalaiset vielä enemmän. Suomen kaksi suurinta puoluetta edustavat tiukkaa talouskuria ja kahtiajakoa. Kokoomus onnistui leikkauksiin ja talousosaamiseensa perustuvassa kampanjassaan, vaikka Marinin hallituskautta edeltävät 20 vuotta on jo nähty mitä näillä saa aikaan. Tästä huolimatta velkapelottelu jyräsi. Sen alle jäi kuitenkin myös paljon muuta huolestuttavaa.

Kansan kahtiajako on alkanut. Osaan kansasta uppoaa hyvin yksinkertainen populismi. Bensan hinta alas ja maahanmuutto kuriin on riittävä mantra, eikä mitään kyseenalaisteta. Tulevaisuuteen katsovia ratkaisuita ei edes mietitä, vaan pelkkä leikkaaminen on riittävä peruste äänestää oikeistopuolueita. Hinta voi olla kova maksettavaksi. Leikkaukset kun harvoin voidaan kohdistaa vain tiettyyn väestöryhmään, vaan näistä tulevat kärsimään kaikki jo valmiiksi pienituloiset. Viha tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan on myös kaiku menneisyydestä, jota suurin osa meistä ei halua edes ajatella.

Kahtiajako tulee näkymään työelämässäkin vahvasti, mikäli kokoomus saa tavoitteensa läpi. Kokoomuksen ideologian mukaan rikkaiden kuuluu rikastua muiden tekemällä työllä, josta ei pidä joutua pahemmin edes maksamaan. Eräs vasta valittu kokoomuksen edustaja on saanut perustamansa firman kohun keskelle työntekijöiden huonon kohtelun vuoksi. Sama edustaja ilmoitti vaalipaneelissa, johon itsekin osallistuin, irtisanomisen olevan Suomessa liian vaikeaa. Tämähän ei ole totta, vaan Suomessa on irtisanominen monia muita Euroopan maita helpompaa – ja halvempaa. Sama henkilö oli myös sitä mieltä, että saatavuusharkinta tulee purkaa koska ”työnantajalla on oikeus valita, kenet ottaa töihin” ja että Suomessa on saatava vaurastua. Eli käytännössä; suomalaiset osaavat huolehtia oikeuksistaan, joten tuodaan työvoimaa EU:n ulkopuolelta tekemään pienellä palkalla valittamatta, jotta työnantaja pääsee vaurastumaan. Jälleen kerran työntekijöiltä on saatava ottaa, kunhan työnantajalle jää enemmän. Porkkanaa rikkaille, keppiä pienituloisille.

Tätä on nyt valtaosa kansasta kuitenkin äänestänyt. Seuraukset tulevat näkyviin vasta, kun uusi hallitus on saatu muodostettua ja työ alkaa. Sisältöä viime kaudella tehtyihin uudistuksiin tuskin tullaan näkemään, saati uusia uudistuksia koko maan tulevaisuuden hyväksi. Seuraava mahdollisuus näihin on 4 vuoden päässä.  

Kommentit

Jätä kommentti