Kenen syy?

Päivystysten ruuhkautumisesta on uutisoitu viime aikoina. Tilanne on katastrofaalinen monessakin paikkaa, eikä HUS helpota asiaa suunnittelemalla hoitajien lomien perumisia. Näillä eväillä tilannetta ei varmasti ratkaista, mutta vaaliaseeksi tilanne tietysti kyllä kelpaa. Erityisesti kokoomuksen suunnalta on kuultu väitteitä, joiden mukaan henkilöstömitoitus olisi syynä tilanteeseen. Ei ole, vaan syylliset löytyvät aivan muualta.

Henkilöstömitoituksen on tarkoitus vastata paitsi palvelun laatuongelmiin, myös henkilöstön jaksamiseen. Tarkoituksenmukainen työnjako on yksi osa jaksamista. Kun kukin ammattiryhmä saa tehdä sitä, mihin on koulutettu, parantaa se työmotivaatiota. Mikäli mitoitus on kunnossa ja henkilöstöryhmissä huomioitu tukitehtävien omat ammattilaiset, vapautuu myös hoitajien aikaa hoitotyöhön. Henkilöstömitoitus ja tehtävien erottelu on osa vanhuspalvelulakia ja koskee tehostettua palveluasumista ja siihen verrattavaa laitosasumista. 

On totta, että jatkohoitopaikkojen riittämätön määrä on yksi osa päivystysten tilannetta. Siitä ei voi kuitenkaan syyttää vanhuspalvelulakia. Edellisen hallituksen aikaan hoitoa haluttiin painottaa kotiin. Se, että jonkun päättäjän mielestä koti on vanhukselle paras paikka, ei tee siitä totuutta. Kotihoito ei ole vastaus kaikkeen, eikä pysty kaikkia hoitamaan. Vähäistäkin palveluasumista on myös ulkoistettu kunnissa vauhdilla, eikä se ole auttanut henkilöstöpulaan.

Yksityisillä palveluntuottajilla on sen verran surkea maine inhimillisenä työnantajana, etten ihmettele ollenkaan niiden vaikeuksia löytää henkilökuntaa. Asiaa ei ole auttanut näiden toimijoiden äänekäs vastustus henkilöstömitoitukselle, saati nyt korkeampien maksujen kiristäminen kunnilta ja tulevaisuudessa hyvinvointialueilta. Asumispalveluita tarvitaan nyt julkisen sektorin hoidettavaksi reilusti lisää ja niitä täytyy myös kehittää vaihtoehdoiltaan laajemmiksi. Päivystysten kriisiin vastaaminen vaatii osaltaan henkilöstön houkuttelemista riittävällä palkalla, hyvällä mitoituksella ja työhyvinvointiin panostamisella.

Kehittämistä ja panostamista tuskin tulemme kuitenkaan ihan heti näkemään. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston voimasuhteiden ansiosta kokoomuksen kylmä kyyti tulee jatkumaan. Kuten nyt, kun rahaa kyllä riitti palveluseteleihin, mutta ei ikääntyneiden palveluihin. Tällä menolla tulee nyt nähty päivystysten kriisi olemaan pientä. Sillä on todella väliä, miten äänestää huhtikuussa.

Kaikesta tästä huolimatta oikein levollista joulua jokaiselle. Erityisesti elintärkeille ammattilaisillemme, jotka huolehditte turvallisuudestamme ja terveydestämme pyhienkin aikana.

Kommentit

Jätä kommentti